neděle 29. září 2013

CD tip měsíce: Sing It To The Marines

Monica Lewis oslavila letos v květnu neuvěřitelné 91. narozeniny! Stále pracuje, dělí se o své vzpomínky a neuvěřitelné životní zážitky se svými příznivci. Mnozí z vás jsou jistě jejími fanoušky na facebook stránce Monica Lewis, kterou si denně sama spravuje - uveřejňuje spoustu zajímavých informací, fotografií a postřehů ze svého života. Monica je velkým příznivcem našeho webu, v loňském roce poskytla Stardust Melodies exkluzivní rozhovor, ve kterém vzpomíná a ničeho nelituje. CD tip měsíce září s radostí věnujeme jejímu albu SING IT TO THE MARINES, které sama považuje za nejlepší album své kariéry. Deska vyšla poprvé v roce 1957.




Padesátá léta byla ve znamení skvělé hudby. Historicky byly v tomto období natočeny a zaznamenány největší komerční a umělecké úspěchy těch nejlepších amerických vokalistů. Nová a moderní doba přinesla vedle slavných a dnes již legendárních nahrávek také mnoho méně komerčních, ale zato zajímavých projektů, mezi které se řadí album Monicy Lewis z roku 1957 s názvem SING IT TO THE MARINES. Uznávaný americký skladatel a aranžer Frank DeVol se ujal celého projektu jako dirigent (DeVol je podepsán pod aranžmá skladeb pro například Ellu Fitzerald, Tonyho Bennetta nebo Doris Day).

Celé album je věnováno americkým námořním jednotkám. Konkrétní skladby na albu si vojáci také sami vybrali. Deska, která vyšla v roce 1957, byla poctou americkým vojákům včetně těch, kterým šest let před oficiálním vydáním alba zpívala Monica Lewis ve válečné Korei.


Sing It to the Marines (1957), Verve Records publicity


Dvanáct populárních standardů, mezi kterými nechybí například Porterova I Get A Kick Out Of You, Berlinova Let's Face The Music And Dance nebo překrásná balada I Cover The Waterfront, vyšlo také nedávno poprvé na CD nosiči. Album je možné zakoupit též na iTunes na tomto odkaze.


Monica Lewis a Danny Kaye v roce 1951 v Korei 
(za doprovodu několika skladeb z alba SING IT TO THE MARINES)


Válka a vzpomínky na ni. Exkluzivní video montáž z cesty za vojáky v Korei vznikla celkem nedávno. Video pochází ze soukromé sbírky Monicy Lewis a zavádí nás do válečného období roku 1951. Monica a Danny Kaye v té době bavili vojáky na frontě. Při shlédnutí tohoto záznamu mi šel mráz po zádech. Sama Monica mi totiž prozradila, že v době jejich vystoupení se na druhé straně kopce naplno bojovalo. Společná cesta obou umělců trvala od 25. října do 21. listopadu 1951.

Letecké a pozemní cestování se neobešlo bez notné dávky nebezpečí. Cesta do neznámé Koree znamenala pro Monicu ale mnohem více než jen práci. Byla to povinnost! O emocionálních a vypjatých situacích, návštěvách nemocnic a vojenských táborů hovoří také ve své krásné autobiografii s názvem Hollywood Through My Eyes: The Lives & Loves of a Golden Age Siren.



Sing It to the Marines (1957), Verve Records publicity




Blues In The Night
(Harold Arlen - Johnny Mercer)

Miss You

I Get A Kick Out Of You
(Cole Porter)

I Cover The Waterfront
(Johnny Green - Edward Heyman)

Undecided
(Sid Robin - Charlie Shavers)

Let’s Face The Music And Dance
(Irving Berlin)

Rough Ridin‘

Nice Work If You Can Get It
(George Gershwin - Ira Gershwin)

All Alone
(Irving Berlin)

Song Is You
(Jerome Kern -  Oscar Hammerstein II. )

All Or Nothing At All
(Arthur Altman - Jack Lawrence)

I’ll Be Seeing You
(Sammy Fain, Irving Kahal)

Žádné komentáře:

Okomentovat