čtvrtek 27. prosince 2012

Hudební a divadelní umělci, kteří nás opustili v roce 2012

Stejně jako v loňském roce vzpomínáme v tento čas na divadelní a hudební umělce, kteří nás letos opustili. V roce 2012 jich bylo skutečně dost; vedle legendárních zpěváků, zpěvaček, skladatelů a herců, to byli také méně známí umělci, kterým samozřejmě také patří naše vzpomínka...




Robert B. Sherman (1925 - 2012)
Americký divadelní skladatel Robert B. Sherman je společně se svým bratrem považován za jednoho z nejproduktivnějších autorů 20. století. S bratrem je podepsán pod hudbou k filmovým muzikálům jakou jsou například Mary Poppins, Chitty Chitty Bang Bang. Autor mnohých divadelních melodií dožil své poslední léta v ústraní.
Zemřel 5. března 2012 v Londýně ve věku 86 let.


ukázka z filmu Mary Poppins

--------------------------------------------------------------------



Marion Marlowe (1929 - 2012)
Americká zpěvačka a herečka Marion Marlowe natočila několik populárních písní s kolegou Frankem Parkerem. K jejím největším solovým hitům patřily písně The Man in the Raincoat či Heartbeat. Objevila se na divadelních prknech, v televizi například jako baronka Elsa Schraeder v televizní verzi muzikálu The Sound of Music.
Zemřela 24. března 2012 v americkém státě Arizona ve věku 83 let.


Marion Marlowe zpívá skladu The Man in the Raincoat

----------------------------------------------------------------------------



Ann Rutherford (1920 - 2012)
Americko-kanadská herečka Ann Rutherford se proslavila na plátnech kin především v 30. a 40. letech. Její asi nejznámější rolí je sestra Scarlett O'Harové v legendárním filmu Gone With The Wind, který byl natočen v roce 1939. Ve 40. letech si zahrála po boku Mickey Rooneyho v několika hudebních komediích. Později se objevila na filmovém plátně v menších rolích. 
Zemřela 11. června 2012 v americkém státě Kalifornie ve věku 91 let.


 vzpomínka na herečku Ann Rutherford

----------------------------------------------------------------------------



Celeste Holm (1917 - 2012)
Americká talentovaná herečka a zpěvačka Celeste Holm se zapsala do historie především svými dramatickými rolemi. Držitelka Oscara, mnohých televizních i divadelních cen, si zahrála po boku Franka Sinatry a Binga Crosbyho ve filmu High Society. V letošním roce jsme jejímu umění věnovali článek, který si můžete přečíst ZDE.
Zemřela  15. července 2012 ve New Yorku ve věku 95 let.



------------------------------------------------------------------------------
 


Tony Martin (1913 - 2012)
Americký zpěvák Tony Martin byl oblíbeným vokalistou mnoha generací. Zahrál a zazpíval si v několika památných hudebních filmech jako byl například snímek Ziegfeld Girl (1941), životopisný film o hudebním skladateli Jeromu Kernovi s názvem Till the Clouds Roll By (1946) nebo veselý příběh o třech námořnících s názvem Hit the Deck (1955). V loňském role jsme mu věnovali jeden z dílů seriálu Interpreti americké populární písně, který si můžete přečíst ZDE.
Tony Martin, poslední z populárních a legendárních zpěváků 40. a 50. let, zemřel 27. července 2012 v Kalifornii ve věku 98 let.


Tenament Symphony - hudební ukázka z filmu 
The Big Store z roku 1941

------------------------------------------------------------------------



Marvin Hamlisch (1944 - 2012)
Americký filmový a divadelní skladatel a dirigent Marvin Hamlisch, který je autorem několika desítek populárních písní a melodií, držitel mnohých cen včetně Pulitzerova ocenění, zemřel po krátké nemoci v Los Angeles. K jeho nejznámějším písním patří například The Way We Were, Nobody Does It Better či nedávný hit Barbry Streisand I Finally Found Someone.
Zemřel 6. srpna 2012 ve věku 68 let. 



Vic Damone zpívá oscarovou píseň Marvina Hamlische 
s názvem The Way We Were

-----------------------------------------------------------------------------



Hal David (1921 - 2012)
Americký textař populárních písní Hal David tvořil několik dekád nerozlučnou dvojici s autorem hudby, kterým je Burt Bacharach. Společně napsali skladby k filmům, divadelním muzikálům či na tělo oblíbeným vokalistům. Jejich písně dodnes interpretují ti nejlepší z nejlepších.
Zemřel 1. září 2012 v Los Angeles ve věku 91 let.


 Hal David - směs autorových písní

 -------------------------------------------------------------------------



Andy Williams (1927 - 2012)
Miláček amerických posluchačů, zpěvák a televizní bavič Andy Williams se proslavil především díky svému televiznímu pořadu The Andy Williams Show, legendárním vánočním albům a divadlu v americkém státě Missouri, které nese jeho jméno. Více o kariéře tohoto výjimečného muže si můžete přečíst v ZDE.
Zemřel 25. září 2012 po dlouhé nemoci v americkém městě Branson ve věku 84 let.


 Try To Remember - ukázka z televizního 
pořadu The Andy Williams Show 

----------------------------------------------------------------------



Dave Brubeck (1920 - 2012)
Jeden z posledních donedávna žijících jazzových muzikantů byl také uznávaným skladatelem a aranžérem jazzových standardů. Se svým kvartetem natočil mnoho alb, spolupracoval s nejlepšími muzikanty v branži. Brubeck byl též autorem hudby pro televizní seriály.
Zemřel 5. prosince 2012 v americkém městě Norwalk ve věku 91 let.


Žádné komentáře:

Okomentovat