pátek 28. září 2012

Interpreti americké populární písně: Andy Williams

Kdo je vlastně interpret americké populární písně? Je to člověk, který zpívá skladby, které milujeme a které máme spjaté s veselými či smutnými momenty v životě. Pokud existuje skutečný INTERPRET písní, v našem případě těch populárních, je jím Andy Williams. Tento týden nás po delší nemoci opustil ve věku 84 let. Nerada používám minulý čas, proto píši, že tím interpretem stále je. On jím skutečně je a vždy bude. V jeho podání zdomácněla nejedna píseň, kterou má mnoho z nás v paměti právě díky němu. Nemluvím pouze o skladbě Moon River. Jeho život byl pestrý, plný zvratů, slávy, úspěchů i zklamání. Jeho odkaz žije ale dál...




Howard Andrew Williams se narodil 3. prosince 1927 ve Wall Lake v americkém státě Iowa. Byl čtvrtým a nejmladším z dětí. Jako malý chlapec zpíval v dětském sboru v místním kostele. V roce 1938 si bratři Bob, Don, Dick a nejmladší Andy založili skupinu Williams Brothers. Pěvecký kvartet získal uznání díky vystupování v místních rozhlasech jako byly stanice WHO, WLS v Chicagu a WLW ve státě Cincinnati.

V roce 1944 si chlapců všiml Bing Crosby, který je přizval ke spolupráci na nahrávce písně Swinging On A Star. Skladba vyhrála Oscara za nejlepší filmovou píseň roku. Na plátně kin se objevila ve snímku Going My Way, ve které ztvárnil Crosby hlavní roli kněze. Chlapci si společně zahráli také ve čtyřech filmových muzikálech: Janie (1944), Kansas City Kitty (1944), Something In The Wind (1947) a Ladies' Man (1947). Jejich dosavadní úspěchy vedly až ke spolupráci s legendární Kay Thompson, která trvala až do roku 1951.


bratři Williamsovi ve 40. letech


Poté se bratři rozešli, každý šel svou cestou. Andy se soustředil na pěveckou kariéru. Po několika vystoupeních v televizním pořadu Steva Allena podepsal v roce 1954 smlouvu s menší newyorskou gramofonovou společností Cadence Records, kterou v té době vedl Archie Bleyer. V následujících letech natočil Andy několik úspěšných singlů mezi které patřily například Canadian Sunset, Butterfly, The Hawaiian Wedding Song, Are You Sincere či Lonely Street.

V 60. letech nabrala Andyho kariéra rychlý spád. V té době podepsal novou smlouvu s gramofonovým vydavatelstvím Columbia Records. Stal se jedním z nejpopulárnějších vokalistů v zemi. V roce 1962 zazpíval v rámci slavnostního večera předávání cen filmové akademie jednu z nominovaných písní autorů Henry Mancini a Johnny Mercer s názvem Moon River. Skladba ten večer zvítězila v kategorii nejlepší filmová píseň roku. V podání Andy Williamse se stala jednou z nejoblíbenějších písní 20. století, kterou od té doby zpíval na každém svém koncertě.


Moon River (1962)


Trojice Mancini, Mercer a Williams zopakovala o rok později své úspěchy s titulní písní z filmu Days Of Wine And Roses, skladba opět vyhrála Oscara a byla dalším Andyho triumfem. Během této dekády natočil Williams několik fantastických alb, za jejichž prodej získal celkem osmnáct zlatých desek. K těm nejúspěšnějším patřila tato alba:

Dear Heart
In The Arms Of Love
Days Of Wine And Roses
Love, Andy
The Shadow Of Your Smile
Love Story
The Andy Williams Christmas Album
Moon River
Honey
Happy Heart

Jedním z největších úspěchů kariéry Andy Williamse byla jeho televizní show s názvem The Andy Williams Show. Pravidelný týdenní 60minutový pořad se stal v letech 1962 - 1971 jedním z nejsledovanějších a nejoblíbenějších v celých Spojených státech. Během let se v pořadu objevila celá řada jeho přátel včetně Binga Crosbyho, Tony Bennetta, Antonio Carlose Jobima, The Osmond Brothers, Peggy Lee nebo Judy Garland.


Andy Williams a Julie Andrews (1964)
ukázka z televizního pořadu


Andy Williams a Tony Bennett (1965)
ukázka z televizního pořadu


Každoroční vánoční programy s Andy Williamsem a jeho rodinou jsou v USA dodnes velice oblíbené. V těchto svátečních dílech vystupoval vždy se svými dětmi, rozbaloval dárky a zpíval koledy u stromečku. Některé z nich jsou k sehnání na DVD. Ráda bych zmínila také jeho legendární vánoční alba, kterých natočil celkem osm. Vánoce bez Andy Williamse a jeho písní si většina z nás nedovede vůbec představit.

Další úspěchy následovaly i v 70. letech. Po uvedení filmu Love Story byl Andy prvním z řady umělců, kteří nahráli píseň Where Do I Begin?, která se nejprve objevila ve filmu pouze v instrumentální verzi. V této době byl Williams již uznávaným interpretem populárních písní. Velké úspěchy slavil také ve Velké Británii, kam se po celou dobu své kariéry často a rád vracel. Svá nejlepší alba natočil podle mého názoru právě v této době. Ráda bych jmenovala některá z nich:

Solitaire
The Way We Were 
Andy Williams Show
Reflections
First Time Ever I Saw Your Face
Can't Help Falling In Love

Slávu a úspěch vystřídaly osobní problémy. V polovině sedmdesátých let skončilo osmileté manželství s francouzskou tanečnicí Claudine Longet. Tím trpěly především jejich tři děti, Noelle, Christian a Robert.


Andy Williams s rodinou (1967)


V roce 1991 se Andy podruhé oženil, jeho druhou paní se stala Debbie Meyer. S manželkou si koupili dům v menším městě Branson ve státě Missouri. O rok později bylo v Bransonu slavnostně otevřeno divadlo s názvem Moon River, ve kterém dodnes vystupují prvotřídní umělci. Sám Andy Williams v divadle mnohokráte zpíval. Vánoční programy a show mají v Moon River Theatre nezapomenutelnou atmosféru. 

Neuvěřitelná věc se stala o několik let později. Andy Williams se stal opět populárním téměř přes noc díky britské televizní reklamě na nový model automobilu Fiat. Jeden z jeho hitů z 60. let s názvem Music To Watch Girls byl použit k dokreslení reklamní atmosféry. Mladá generace posluchačů objevila hlas a umění zpěváka, který byl před třiceti lety hvězdou číslo jedna.




Zpěvák vystoupil ve Velké Británii několikrát, měl neuvěřitelné úspěchy. Jeho alba byla vydána v reedicích. Já jsem měla to štěstí, že jsem jej v roce 2002 slyšela naživo právě v rámci jeho koncertního vystoupení v londýnské Royal Albert Hall.

V loňském roce byla Williamsovi diagnostikována rakovina močového měchýře. Podstoupil několik chemoterapií a zdálo se, že léčba byla úspěšná. Letos s létě se jeho kondice ale zhoršila. Andy Williams zemřel 25. září 2012 ve městě Branson ve státě Missouri ve věku 84 let.


Žádné komentáře:

Okomentovat