středa 6. června 2012

The Happy Time

Možná je muzikál THE HAPPY TIME jedním ze zapomenutých klenotů hudebního divadla. Možná, že až tak zapomenutý není. A to především díky skvělým písním dvojice John Kander a Fred Ebb a legendárnímu obsazení prvního broadwayského uvedení v roce 1968.


Producent muzikálu David Merrick měl jasný plán. Hudbu měl napsat Cy Coleman a texty Dorothy Fields. Hlavní roli fotografa měl ztvárnit Yves Montand. Všichni jmenovaní byli ale v té době zaneprázdněni jinými projekty. Došlo tedy k několika zásadním změnám.

Z originálního námětu se ale zachovaly postavy a některé detaily příběhu. Scénárista N. Richard Nash ukázal nový scénář dvojici Kander a Ebb, kteří nakonec napsali hudbu a texty, které známe dodnes. 

Děj muzikálu je velice prostý. Talentovaný a uznávaný fotograf Jacques Bonnard se vrací po pětiletém cestování domů do rodné Kanady, aby konečně našel štěstí a lásku. Setkává se se svou dávnou láskou, i s 16tiletým synovcem, který strýce považuje za svůj velký vzor. Rád by stal jeho asistentem a procestoval s ním celý svět. Důležitou osobou je také dědeček Bonnard, který se mladého cestovatele snaží přesvědčit o tom, že ta pravá jedna jediná dívka je v životě důležitější než stovky dalších...

 Michael Rupert, Robert Goulet a David Wayne 
v jedné z písní muzikálu

Muzikál THE HAPPY TIME měl premiéru 18. ledna 1968 v New Yorku v divadle Broadway. Kritici chválili hudební čísla a interprety, scénář byl takzvaně "ušitý rychlou jehlou". Po 286 reprízách skončilo jeho uvádění. Finančně to byl naprostý propadák, show prodělala jako první v historii celý jeden milion dolarů!  

V hlavních rolích se představil Robert Goulet jako fotograf Jacques Bonnard, David Wayne jako dědeček Bonnard, mladičký Michael Rupert jako synovec Bibi Bonnard. Režie a choreografie se ujal Gower Champion, který získal dvě ceny Tony (režie, choreografie). Cenu Tony za hlavní herecký výkon v kategorii muzikál získat i Robert Goulet.


Operní společnost Goodspeed v americkém státě Connecticut uvedla muzikál v květnu 1980. Předloha byla pozměněna. Čtyři písně, které se vyškrtly z originální produkce, byly vůbec poprvé uvedeny. Muzikál THE HAPPY TIME se dočkal uvedení také v roce 2002. John Kander a Fred Ebb se zapojili do příprav a pomohli s realizací celého projektu.

Audio nahrávka originální broadwayské produkce vyšla před několika lety v reedici na CD nosiči.



The Happy Time
He's Back
Catch My Garter
Tomorrow Morning
Please Stay
I Don't Remember You/St. Pierre
Without Me
(Walking) Among My Yesterdays
The Life of the Party
Seeing Things
A Certain Girl
Finale

Žádné komentáře:

Okomentovat