sobota 3. března 2012

The Artist - legendární éra němého filmu ožívá ve 21. století

Každý umělecký žánr má svou "good old times" éru, ze které vychází jak interpreti tak i tvůrci. Opera, opereta, filmový a divadelní muzikál i divadlo jako takové má a zná své legendy, inspiraci. To samé platí o němém filmu, který stál na počátku historie světové kinematografie.


Je až k nevíře, jak dobově a do posledního detailu se tvůrci doslova "vyřádili" na projektu, který posbíral snad téměř všechna filmová ocenění, která se rozdávají (nejlepší herec na festivalu v Cannes 2011, kde měl film svou světovou premiéru, z šesti cen si odnesl tři Zlaté Globy, z dvanácti nominací cen BAFTA zvítězil francouzský snímek v sedmi kategoriích, minulý týden posbíral pět Oskarů z celkových deseti nominací). To samozřejmě neznamená, že se film musí líbit všem. Ale on se skutečně všem líbí. Jak je to ale možné?


George Valentin je hvězdou němého filmu. Všichni ho milují a obdivují. Jeho život a životy mnohých herců se změní ze dne na den s příchodem zvukového filmu. Diváci si žádají nové a mladé tváře. Pro George již ve filmu není místo. Sám se nedovede smířit s realitou, nechce akceptovat změnu a neumí bojovat a přemoci svou tvrdohlavost.

Jean Dujardin jako George Valentin

Šmrnc dvacátých let, hudba a tehdejší romantika je dokonale a do detailů zachycena ve filmu. Vše není ale tak růžové jak se na první pohled zdá. S krachem na newyorské burze v roce 1929 přichází velká zklamání a beznaděj pro mnohé. I pro George, který ztrácí veškerý majetek, přátele a důstojnost.

Unikátní němý film THE ARTIST není pouze příběhem jednoho muže, je vzpomínkou na filmovou  historii a eleganci doby dávno minulé.

Obsazení:
George Valentin: Jean Dujardin
Peppy Miller:  Bérénice Bejo
Al Zimmer: John Goodman
Doris: Penelope Ann Miller
Constance: Missi Pyle

Režie:  
Michel Hazanavicius




Žádné komentáře:

Okomentovat