čtvrtek 14. července 2011

On The Town

Soundtrack k filmové verzi muzikálu ON THE TOWN bylo mé vůbec první CD, které jsem si koupila. Bylo to na středoškolském výletu v Monte Carlu, tehdy mi bylo 16 let. Od té doby se moje hudební knihovna poměrně rozrostla, dnes sčítá několik set nahrávek všech možných žánrů z různých hudebních období...


Diváky oblíbená show ON THE TOWN je jedním z prvních hudebních a hlavně divadelních počinů, pod kterými je Leonard Bernstein podepsán. A jaký to slibný začátek!

Muzikál ON THE TOWN neměl být původně ani muzikálem. Prvním námětem byl balet Jeroma Robbinse Fancy Free, pro který měl mladičký Bernstein v roce 1944 napsat hudební čísla. Tak se také stalo. Americké baletní divadlo (American Ballet Theatre) uvedlo úspěšně ve stejném roce zmíněné baletní představení. S nápadem přepracovat baletní představení pro broadwaský muzikál přišel Oliver Smith, který pracoval během baletní verze jako scénograf. Bernstein i Robbins souhlasili. Knižní předloha a texty byly svěřeny nerozlučné dvojici Betty Comden a Adolf Green.

premiérové obsazení broadwayské verze z roku 1944

Premiéra muzikálu ON THE TOWN se konala 28. prosince 1944 v Adelphi Theatre v NYC. Jerome Robbins je podepsán pod choreografií, George Abbott se ujal režie. Show se hrála nepřetržitě až do 2. února 1946 (462 představení). V hlavních rolích se představili tito umělci: John Battles (Gabey), Cris Alexander (Chip), Nancy Walker (Hildy), Sono Osato (Ivy) Betty Comden (Claire) a Adolf Green (Ozzie).

Příběh je velice jednoduchý. Tři námořníci mají dvacetčtyři hodin na to, aby viděli vše, co se dá jenom v New Yorku vidět. Jejich plány se ale zkomplikují ve chvíli, kdy se setkají s třemi krásnými dívkami...

Some Other Time (jedna z písní muzikálu) v podání Jane Monheit

Od broadwayské premiéry byly k vidění dvě navrácené inscenace. První v roce 1971, kdy se v rolích rozverných dam představily Donna McKechnie, Phillis Newman a Bernadette Peters (ta byla dokonce za svou roli Hildy nominovaná na cenu Tony za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli). Podruhé se muzikál hrál v roce 1998 (69 repríz).



V roce 1992 se spojil dirigent Michael Tilson Thomas (Bernsteinův žák a obdivovatel) s Londýnským symfonickým orchestrem. Napůl incenovaná napůl koncertní verze s hvězdným obsazením měla neskutečný úspěch. Na nahrávce, kterou vydala na CD i na DVD gramofonová firma Deutsche Gramophone, můžeme vidět i slyšet tyto umělce: Fredericu von Stade, Thomase Hampsona, Tyne Daly, Cleo Laine, Davida Garrisona a legendárního amerického basistu Samuela Rameyho. Nahrávka obsahuje mimojiné nikdy nepublikovaný hudební materiál.

Justin Bohon a Leslie Krizter v produkci Encores! z roku 2008

Rok 2008 byl ve znamení oslav nedožitých 90. narozenin skladatele. Ve zmíněném roce se odehrálo a inscenovalo velké množství Bernsteinových děl. ON THE TOWN nebylo vyjímkou. V rámci Encores! (koncertní verze muzikálů, které často vychází posléze na CD nosičích) se odehrálo několik koncerních verzí. Všechny představení byla bezkonkurenčně vyprodána!

Nemohu opomenout asi největší kulturní akci připomínající narozeniny skladatele. Ta se konala v září 2008 v Carnegie Hall. Celý narozeninový večer doprovázel umělce dirigent Michael Tilson Thomas a orchestr San Francisco Symphony. Vedle prominentních pěvců, kterými byli například Dawn Upshaw či Thomas Hampson, se představil též vynikající violončelista Yo- Yo Ma. Celý koncert byl natočen a také vydán na DVD nosičích. Jde o skutečně jedinečné vystoupení, které by měl každý vidět.

Ya Got Me -  ukázka z narozeninového koncertu v Carnegie Hall, 2008

----------------------------------------------------------------------------------------

FILMOVÁ VERZE MUZIKÁLU ON THE TOWN 

Známější verzí muzikálu je dnes verze filmová. A to především díky obsazení, které je naprosto hvězdné. 


Filmová verze byla produkována v roce 1949 (5 let po uvedení premiérové divadelní verze na Broadway). O hudbu k filmu se postaral vedle Leonarda Bernsteina i Roger Edens. Texty k nově přidaným písním k filmu obstarala dvojice Comden & Green. Filmový námět se od originální divadelní předlohy trošku liší. Změny nastaly také v hudebním doprovodu a písních ve filmu. Použity byly pouze některé původní písně, zbylé filmové písně dopsal již zmíněný Roger Edens. 


Písně, které zazněly ve filmové verzi muzikálu:


I Feel Like I'm Not Out of Bed Yet
New York, New York
Miss Turnstiles Ballet (instrumentální)
Prehistoric Man
Come Up to My Place
When You Walk Down Mainstreet with Me
You're Awful
On the Town
Count on Me
A Day in New York (instrumentální)
New York, New York (finální)


On The Town trailer 


Film režíroval Gene Kelly a Stanley Donen. Kelly společně s Frankem Sinatrou a Jules Munshinem představují námořníky, kteří chtějí za jeden den vidět celý New York. V roli svůdných dam můžeme vidět Ann Miller, Betty Garrett a Veru-Ellen. Studio MGM, známé svými geniálními filmovými produkcemi, natáčelo film napůl v interiérech i extreiérech. Vznikl tak unikátní snímek, ve kterém můžeme i dnes vidět NYC 40. let 20. století. A to celé v barvě (film se natáčel totiž barevně)!

Hned po premiéře zaznamenal snímek veliké úspěchy. Vyhrál tři Oscary a byl nominován na Zlatý Globus. V roce 2006 byl Americkým filmovým institutem zažazen na 19.místo v listu TOP 100 nejlepších muzikálů!


Žádné komentáře:

Okomentovat