úterý 5. července 2011

Candide

CANDIDE. Je operou patřící do operního domu? Nebo je to opereta či muzikál, který má a měl by mít svou domovskou scénu na Broadway a v jiných divadlech?

Tuto otázku rešili zasvěcení i nezasvěcení kritici, diváci a obdivovatelé divadelního žánru při prvním uvedení tohoto geniálního díla. Pravdou je, že CANDIDE je unikátem. Dnes si o tomto skvostném hudebním počinu řekneme něco více..


Námětem pro hudební verzi Candide je stejnojmenný příběh François-Marie Aroueta, známějšího pod jménem Voltaire. Autorův asi nejznámější počin vyšel v roce 1759. Na sklonku 50. let 18. století se Voltaire usadil v Ženevě, kde si také koupil rozsáhlé pozemky a sídlo, ve kterém svoje dílo napsal.


Poprvé se před diváky představil CANDIDE v roce 1956; pod libretem první verze je podepsán Lillian Hellman (původním záměrem bylo napsat divadelní hru s několika písněmi, které by dokreslovaly děj).

Hudební extravaganza měla premiéru 1. prosince 1956 na newyorské Broadway. Režie se ujal Tyrone Guthrie, který byl v době vzniku díla uznávaným operním režisérem. Jeho talent byl využit i v činohře (Richard III., Višňový sad). Hudební nastudování a dirigovaní připadlo na Samuela Krachmalnicka. 

Toto uvedení bylo doslova hrozivé a zkončilo fiaskem. Uvádělo se pouze necelé dva měsíce (73 představení). Kritici nenechali na díle ani na tvůrcích suchou nitku. Libreto se zdálo až moc vážné, bez jakékoli dávky humoru a zábavy. 

předehra Candide, Bernstein diriguje Londýnský symfonický orchestr, 1989

I Londýn se dočkal své premiéry. Ta se konala 30. dubna 1959 v Saville Theatre. Žádné vavříny nepřineslo ani evropské uvedení. 

Dílo bylo později upraveno (především po stránce textů, ale částečně i hudebně); od roku 1974 je celosvětově uváděná nová verze. Knižní předloha k dílu byla přepracována Hugh Wheelerem. Nová předloha je věrohodnější a přibližuje se originálnímu námětu Voltaira. Textařů, kteří spolupracovali s Bernsteinem, bylo hned několik. Byl to například John Latouche, Dorothy Parker, Lillian Hellman, Stephen Sondheim, sám Leonard Bernstein, John Mauceri a John Wells. Orchestrace se ujal Maurice Peress ad Hershy Kay.

Robert Rounseville (Candide) a Barbara Cook (Cunegonde),
první uvedení z roku 1956

I přesto, že dílo mělo svou premiéru na Broadway, bylo všem jasné, že se nejedná o ledajaký muzikál. Umělecký a hudební svět nebyl v tomto zcela zajedno. Postupen času se o dílo začalo zajímat i několik operních domů, které chtěly dílo nastudovat a uvést. Bylo tedy zapotřebí přizpůsobit tento "muzikál" opernímu prostředí. Již před prvním uvedením chtěl Bernstein obsadit herce s velkými hlasy - pro ty také psal téměř veškerý hudební materiál. Díky operním uvedením se toto mohlo stát realitou. Dvouaková operní verze byla na světě (pro tyto nová uvedení byl použit téměř veškerý hudební materiál, který měl skladatel k dispozici, včetně několika písní, které nebyly uvedeny v původní verzi v roce 1956).

Prvním operním uvedením byla v roce 1982 inscenace Harolda Prince z New York City Opera. Tato inscenace se uváděla úspěšně po několik sezón, celkem se odehrálo 44 repríz. A toto byla také verze, která zdomácněla i na ostatních operních scénách po celém světě.

Make Our Garden Grow - Avery Fisher Hall v Lincolnově Centru, 2004


V roce 1988 bylo definitivně jasno! Leonard Bernstein se rozhodl natočit poslední a podle něj také jeho finální upravenou verzi díla. K projektu přizval nejen mladé a talentované umělce, kteří odvedli skutečně vynikající výsledky (o tom se můžete přesvědčit sami, před nedávnem vyšla na 2CD kompletu remastrovaná verze nahrávky, která byla natočena v londýnském Barbican Centre v roce 1989). V hlavních rolích můžete slyšet tyto umělce: Jerry Hadley (Candide), June Anderson (Cunegonde), Christa Ludwig (Stará dáma) a Adolph Green (Dr. Pangloss).

V  posledních letech bylo možno shlédnout několik navrácených inscenací díla. V roce 1997 to byla broadwayská verze. V roce 2004 napůl hraná / napůl koncertní verze, která se hrála od 5. - 8. května 2004 v Lincolnově Centru v NYC. První z představení se natáčelo a také záhy vyšlo na DVD nosiči.

Glitter And Be Gay v podání německé sopranistky Diany Damrau




CD1

1. Overture
1A. Westphalia Chorale 
2.  Life is Happiness Indeed
3. The Best of All Possible Worlds
3A. Universal Good 
4. Oh, Happy We 
5. It Must Be So (Candide's Meditation) 
6. Westphalia 
6A.  Battle Music
7. Candide's Lament
8. Dear Boy
9. Auto-da-fé (What a Day)
10. Candide Begins His Travels
10A. It Must Be So
11. The Paris Waltz
12. Glitter and Be Gay
13. You Were Dead, You Know
14. I Am Easily Assimilated (Old Lady's Tango)
15. Quartet Finale

CD2

1. Universal Good
2. My Love (Governor's Serenade)
3. We Are Women (Polka)
4. The Pilgrim's Procession / Alleluia
5. Quiet
6. Introduction to Eldorado
7. The Ballad of Eldorado
8. Words, Words, Words (Martin's Laughing Song)
9. Bon Voyage
10. The Kings' Barcarolle
11. What's the Use
12. The Venice Gavotte
13. Nothing More Than This
14. Universal Good (Life is Neither)
15. Make Our Garden Grow (Finale)

Žádné komentáře:

Okomentovat