neděle 29. května 2011

Bloomer Girl

Vedle textů k již zmíněnému muzikálu Finian's Rainbow a legendárnímu filmu The Wizard Of Oz pracoval Yip Harburg na dalším muzikálu. V roce 1944 se na Broadway opět sešel s Haroldem Arlenem, aby napsali písně k muzikálu BLOOMER GIRL.




Knižní předlohu měl na svědomí Sig Herzig a Fred Saidy. Show byla poprvé uvedena 4. října 1944 na Broadway, kde se v hlavní roli představila tehdy mladičká Celeste Holm, která se v další desetiletích zařadila k nejobsazovanějším herečkám Broadway a Hollywoodu. Muzikál BLOOMER GIRL byl pro Celeste Holm takzvaný odrazový můstek, v dalších letech své kariéry se prosadila především v Hollywoodu. 

Za svůj život byla třikrát nominovaná na Oscara. Cenu akademie a Zlatý Globus získala v roce 1947 za film Gentleman's Agreement. Představila se též ve filmových muzikálech, to konkrétně v High Society, ve kterém si zahrála po boku Franka Sinatry, Binga Crosbyho a své dlouholeté přítelkyně Grace Kelly. Dodnes je Celeste Holm velice aktivní, v letošním roce oslavila neuvěřitelné 94. narozeniny!


Right As The Rain ve verzi Barbry Streisand (1963)

V roce 1956 vznikla televizní verze muzikálu, ve které bylo možno vidět a slyšet například Barbaru Cook a Keitha Andese. V této verzi se představilo několik původních tanečníků, kteří byly součástí premiérového uvedení o dvanáct let dříve. 

ukázka z televizní verze Bloomer Girl z roku 1956 


Původní nahrávka broadwayské verze vyšla na CD nosičích až v 90. letech  (do té doby byla vydána pouze a jenom na LP). V roce 2001 byl muzikál koncertně uveden v rámci dlouholetého programu City Center Encores! Nahrávka tohoto uvedení bohužel neexistuje.

¨

  1. When The Boys Come Home
  2. Evelina
  3. Welcome Hinges
  4. The Farmer’s Daughter
  5. It Was Good Enough For Grandma
  6. The Eagle And Me
  7. Right As The Rain
  8. T’Morra’ T’Morra’
  9. The Rakish Young Man With The Whiskuhs
  10. Sunday In Cicero Falls
  11. I Got A Song
  12. Satin Gown And Silver Shoe
  13. Liza Crossing The Ice
  14. Never Was Born
  15. Man For Sale
  16. Finale: The Eagly And Me/When The Boys Come Home
  17. Evelina
  18. The Eagle And Me 
  19. When The Boys Come Home

Žádné komentáře:

Okomentovat