úterý 12. dubna 2011

Londýnský Art of Song Festival & koncertní maraton Michaela Feinsteina

Michael Feinstein není pro britské publikum žádným nováčkem. Již několik desetiletí pravidelně přijíždí a koncertuje ve Velké Británii. A vždy připraví pro své posluchače něco mimořádného. 


Koncertní maraton "velvyslance americké populární písně" odstartoval již minulé pondělí. V rámci Art of Song Festivalu, který právě v těchto týdnech probíhá v londýnském divadle Leicester Square, odehrál Feinstein 5 vyprodaných show...

Osobně jsem shlédla sobotní a nedělní vystoupení, která se nesla v přátelském a uvolněném duchu. Vždy usměvavý a dobře naladěný Feinstein žertoval s diváky, vyprávěl anekdoty a vzpomínal na své přátele skladatele, kteří již nejsou mezi námi.

Během koncertu zaznělo několik známých šlágrů jako například How About You (Burton Lane / Ralph Freed), So In Love (Cole Porter), I've Grown A Custom To Her Face (Frederick Loewe / Alan Jay Lerner), I Won't Send Roses (Jerry Herman). Skvělou kombinací bylo spojení dvou písní z muzikálu Bye Bye Birdie - Put on a Happy Face A Lot of Livin’ to Do. Sám u klavíru odehrál a odzpíval také Sondheimovu nezapomenutelnou píseň Losing My Mind, která poprvé zazněla v muzikále Follies v roce 1971. 



Sobotní a nedělní vystoupení nebyla totožná. To znamenalo, že v rámci nedělního koncertu zaznělo navíc několik melodií, které jsme v sobotu neměli možnost slyšet. A to například jazzový standard z roku 1921 There'll Be Some Changes Made, The More I See You (Harry Warren / Mack Gordon). V neděli zazněly dvě z mých oblíbených a starších nahrávek Feinsteina, které natočil na sklonku 80. let na album Isn't It Romantic?, konkrétně Where Do You Start? a My Favourite Year.

V druhé části koncertu nechyběla směs písní bratrů Gershwinových, které si sami posluchači zvolili. Během deseti minut, které byly věnovány "gershwinovkám" zazněla skladba S'Wonderful, They Can't Take That Away From Me, Someone To Watch Over Me, For You For Me Forevermore a také moje oblíbená Isn't It a Pity?

Závěr koncertu patříl písni For Once In My Life (nedělní koncert byl zakončen písní Time After Time). Po ovacích ve stoje následoval ještě jeden bombónek nakonec. Alexander's Ragtime Band, při které Feinstein předvedl své klavírní umění i pěvecký rozsah. 

Sobotní vystoupení bylo natáčeno kamerami, takže se jistě brzy můžeme těšit na nové DVD. Pokud máte chuť a čas, tak moc doporučuji páteční záznam živého vystoupení Michaela Feinsteina s BBC orchestrem, který je na stránkách BBC k poslechu až do tohoto pátku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat