úterý 22. února 2011

Mame

Pokud jsme se před časem věnovali muzikálu Hello, Dolly!, nemůžeme v žádném případě opomenout dodnes oblíbenou show MAME. Po uvedení Hermanova muzikálu o dohazovačce Dolly Levi si snad nikdo (a možná ani samotný autor) netroufal doufat v další velkolepý broadwayský úspěch...


K mé velké radosti si dnes připomeneme muzikál, který je podle mého názoru jednoznačně nejlepším dílem Jerryho Hermana!

Inscenátoři se nechali inspirovat románem Patricka Dennise Auntie Mame (Tetička Mame), který vyšel v roce 1955. O rok později byla na Broadway uvedena stejnojmenná divadelní hra, ve které tetičku Mame ztvárnila Rosalind Russell. Filmová verze byla natočena v roce 1958.

Do hlavní role muzikálové verze měla být původně obsazena Mary Martin. Nestalo se tak. Dnes víme, že historicky první muzikálovou Mame se stala Angela Lansbury (více v článku o Angele Lansbury)

Premiéra MAME se konala 24. května 1966 ve Wintergarden v New Yorku. V hlavních rolích se představili Angela Lansbury, Beatrice Arthur, Frankie Michaels, Willard Waterman a další. Po třech letech se celá produkce přestěhovala do divadla Broadway. New York zažil 1 508 repríz muzikálu; bylo to druhé Hermanovo dílo, které překonalo hranici 1 500 představení. Třetí show, která tento rekord pokořila, byla La Cage Aux Folles. Ale nepředbíhejme události...

Jane Connell, Bea Arthur a  Angela Lansbury (1966)


Muzikál MAME byl po právu nominován na osm cen Tony Awards. Angela Lansbury si odnesla cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, Beatrice Arthur zvítězila v kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a Frankie Michaels získal ocenění za nejlepší mužskou vedlejší roli v muzikále.

V roce 1969 se MAME představila také v Londýně. Titulní roli si zahrála a zazpívala Ginger Rogers. Na divadelních prknech královského divadla Drury Lane se uváděla dlouhých 14 měsíců!  


Angela Lansbury v roli Mame (1966)

Navrácená broadwayská inscenace MAME v roce 1983 nebyla již tak úspěšná. Nepomohl ani ten fakt, že se v roli tetičky Mame znovu objevila Angela Lansbury. Pouhých 41 repríz je tomu dostatečným důkazem..

Angela Lansbury zpívá We Need A Little Christmas  

Rok 1974 přinesl nekompromisní tetičku MAME na plátna kin. Ve filmové verzi muzikálu byla do hlavní role obsazena Lucille Ball. V dalších rolích se představili Bea Arthur a Robert Preston. Film byl naprostým propadákem. Spekulace o tom, proč byla Lucille Ball obsazena do hlavní role místo Angely Lansbury, se dnes již těžce vysvětlují. Faktem je, že podle kritiků byla Ball nesprávná volba pro hlavní představitelku. Dnes zná filmovou verzi jenom málokdo. Je to ale škoda, protože film je vtipný a líbivý především díky Robertu Prestonovi, který se role Beauregarda ujal s noblesou a elegancí sobě vlastní. 

Titulní píseň muzikálu se stala populární nejen na prknech divadel. Nedlouho po uvedení muzikálu na Broadway ji zařadil do svého repertoáru například Bobby Darin, Louis Armostrong, Robert Goulet či samotný Frank Sinatra.

Další písní, která se dodnes interpretuje je nádherná balada If He Walked Into My Life. Na sklonku 60. let ji proslavila především Eydie Gormé, která byla dokonce nominovaná na cenu Grammy za nejlepší ženský pěvecký výkon.

If He Walked Into My Life - Mame - Leslie Uggams

V roce 1993 natočil Michael Feinstein album muzikálových písní Jerryho Hermana s názvem Michael Feinstein Sings The Jerry Herman Songbook. Sám autor na albu také zpívá a doprovází Feinsteina na piano. Součástí CD je také pozoruhodný výběr písní z muzikálu MAME.

Muzikál Mame je světový fenomén. Při každém uvedení se jedná o velkou událost. Doufejme, že se po české verzi Hello, Dolly! dočkáme někdy v budoucnu také uvedení Mame... 



  1. Overture
  2.  St. Bridget
  3. It’s Today
  4. Open A New Window
  5. The Man In The Moon
  6. The Best Girl
  7. We Need A Little Christmas
  8. Mame
  9. The Letter
  10. Bosom Buddies
  11. Gooch’s Song
  12. That’s How Young I Feel
  13. If He Walked Into My Life
  14. Finale

Žádné komentáře:

Okomentovat