úterý 4. ledna 2011

I GOT RHYTHM

Tuto dnes již slavnou melodii zná téměř každý jazzový muzikant a posluchač.. Kdy a za jakých okolností byla tato píseň vlastně napsána?


I GOT RHYTHM byla premiérově uvedena 14. října 1930 v muzikálu Girl Crazy (původně napsaná pro muzikál Treasure Girl, který byl uveden v roce 1928). Show Girl Crazy produkoval Alex Aarons a Vinton Freedley, hudbu a texty písní napsali bratři George a Iry Gershwinovi.

Tento slavný večer se zapsal do historie také tím, že se vůbec poprvé na jevišti objevily dvě dámy, o kterých bylo v dalších letech hodně slyšet. Ginger Rogers a Ethel Merman se přes noc staly hvězdami první velikosti.

Girl Crazy se stala americkým klasickým muzikálem (dočkala se tří filmových verzí – v nejznámější excelovala Judy Garland, v roce 1992 byl revival této show úspěšně uveden také na Broadway). Několik písní z muzikálu přežilo svou dobu. Skladby jako "Embraceble You", "But not for me" a "Sam and Delilah" se dodnes s oblibou hrají.

George a Ira se při přípravách muzikálu rozhodli použít jazzový orchestr. Angažovali tedy Reda Nicholse (spolupracoval s nimi již na muzikále Strike up the band v roce 1927). Mezi členy orchestru byli například Gene Krupa, Jimmy Dorsey či Glenn Miller – páný známe jako slavné bigbandové leadry, kterými se staly několik let poté.

Necelý týden po premiéře natočil orchestr Reda Nicholse první jazzovou verzi skladby. Sama Ethel Merman nenatočila skladbu až do roku 1947 (Decca), druhá nahrávka v jejím podání z roku 1961 byla natočena s orchestrem Billyho Maye pro Reprise Records.

Struktura písně je velice jednoduchá, celá skladba je složená z dvou taktových částí, melodie je vlastně variací čtyř notových růstů. Je typickým příkladem skladby z 30. let – 32 taktů, A-A-B-A forma, verze nezvykle dlouhá – dříve i dnes zpívaná převážně a pouze v rámci divadelního uvedení kompletního muzikálů.


Některé známé či neznámé verze I GOT RHYTHM:

Variace na I GOT RHYTHM – verze poprvé uvedena 14. ledna 1934 v Bostonu, pod taktovkou Charlese Previna (otec André Previna), který dirigoval Reismanův orchestr a samotného skladatele, který hrál na klavír. Variace se nedočkaly velikého úspěchu, bylo to ale poprvé v historii, kdy se populární píseň použila k hudebním variacím.

Luis Armstrong natočil píseň hned několikrát. V roce 1931 jako jazzový standard, dále potom v roce 1965 pro hollywoodský remake filmu When the boys meet the girls.

K dalším slavným interpretkám písně patří Ethel Waters a Kate Smith (obě nahrávky z roku 1930), Jimmy Dorsey (1937), Tommy Dorsey natočil s orchestrem skladbu pro velkou produkci Busby Burkeleyho – skladba uzavírá filmovou verzi Girl Crazy.  

Glenn Miller (1937), Benny Goodman natočil skladbu mnohokrát, nejznámější je jeho živá verze ze slavného koncertu z Carnegie Hall z roku 1938.


Django Reinhardt natočil skladbu také několikrát. V roce 1935 a 1949 se Stephanem Grappellim. V roce 1937 s trombonistou Dicky Wellsem a Billem Colemanem. Dvě nahrávky jsou známé také z roku 1938, obě dvě s Larry Adlerem.

Ve svém reportoráru měl skladbu také Gerry Mulligan, který natočil hned několik variací na I Got Rhythm. V roce 1951 variaci s názvem “Bweebida Bwobbida”, v roce 1959 následovala “Who’s Got Rhythm” s B. Websterem, rok 1971 přinesl “Bring Boy Blues” s Hampton Hawesem. Nejznámější je verze s původním názvem z roku 1957, kterou natočil společně s Chetem Bakerem.

Jednu z nejpozoruhodnějších nahrávek má na svém kontě Art Tatum, který natočil osmiminutovou skladbu společně se svými přáteli při jazz session v New Yorku. Mezi hudebníky byl například Louis Armstrong, Red Norvo, Jack Teagarden, Coleman Hawkins, Roy Eldridge a další!

V roce 1951 zazněla píseň ve filmu An American in Paris. Veselou scénu doplňuje skupina dětí, které zpívají skladbu společně s Genem Kellym.


Legendární verzi má na kontě Ella Fitzgerald, nahrávka pochází z roku 1959 z kompletu Ella Fitzgerald sings George and Ira Gershwin Songbook. Živou nahrávku z koncertu v Chicagu natočila v roce 1963 Sarah Vaughan.

V neposlední řadě existuje nahrávka I Got Rhythm z již zmiňované broadwayské verze muzikálu Girl Crazy z roku 1992.

Žádné komentáře:

Okomentovat