pátek 7. ledna 2011

Michael Feinstein a jeho odkaz

George Gershwin – geniální skladatel, nadaný malíř, písničkář, snílek, umělec. Muž, který měl vše, co si vůbec člověk může přát. Kromě času. Byl inspirací pro své kolegy i posluchače. Dodnes je jedním z nejpopulárnějších a nejhranějších amerických autorů.




S jeho dílem a odkazem se setkáváme téměř na každém hudebním kroku. Kdopak jsou ale lidé, kteří stojí za propagací jeho hudby? Jsou to v první řadě hudebníci a zpěváci, kteří interpretují jeho nesmrtelnou hudbu. A také posluchači, kteří nezapomínají.

S pojmem GERSHWIN je také spojen jeden vyjímečný muž, kterého bych zde dnes chtěla blíže představit... Tím člověkem je pan Michael Feinstein.

Michael Feinstein je právem považovám za velvyslance americké populární písně ve světě. Celý svůj život věnuje nejen interpretaci písní, ale také odkazu a studiu veškerého historického materiálu, který by bez lidí jako je on, byl již dávno ztracen a zapomenut.

Byl takzvaně v pravý čas na pravém místě! Když jednoho krásného letního dne v roce 1977 vstoupil do domu Iry Gershwina - bratra George, vůbec netušil, co ho čeká za budoucnost. Po několik let pracoval jako archivista Iry, díky kterému se seznámil například s legendárním Harry Warrenem, Rosemary Clooney a dalšími.

Po smrti Iry Gershwina v roce 1983 začal vystupovat jako jazzový pianista a zpěvák. Zdokonaloval se. V roce 1985 natočil své debutové album Pure Gershwin, první album s písněmi bratrů Gershwinových. Má na kontě více jak tři desítky alb. Čtyři z nich byly nominované na ceny Grammy. V roce 1996 vyšla jeho autobiografie, ve které vděčně vzpomíná a ničeho nelituje.




Dnes je uznávaným umělcem s encyklopedickými znalostmi americké populární hudby. V roce 1998 byl také u otevření THE GERSHWIN ROOM – stálé expozice s relikviemi, osobními věcmi a také například klavírem, na kterém George Gershwin komponoval svou operu Porgy a Bess. Tato unikátní místnost je součástí Knihovny Kongresu ve Washingtonu DC. Zde působí Michael Feinstein jako jeden ze členů National Sound Recording Advisory Board - dozorčí rada, který se stará o odkaz a zachování historických nahrávek a manuskriptů. 

Je zakladatelem neziskové organizace s názvem Michael Feinstein Foundation for the Great American Songbook, která podporuje mladé talentované umělce. Vlastní jazzový klub Feinstein's at Loews Regency v New Yorku, kde vystupují pouze ti nejlepší z nejlepších. Intenzivně pracuje na nové knize o bratrech Gershwinových a na připravovaném biografickém filmu o obou bratrech.




Před několika měsíci měl na americké televizní stanici PBS premiéru jeho třídílný dokument o historii americké populární písně. Tento unikátní dokumentární film je k dostání na DVD nebo Bluray. Stejně jako jeho další koncerty a hudební nosiče, které mohu všem jenom doporučit. Je universálním interpretem, který každý rok odehraje přes 100 živých koncertů. Je inspirací pro mnoho začínajících hudebníků a zpěváků. Více informací naleznete na www.michaelfeinstein.com




Žádné komentáře:

Okomentovat